“Sosyal Ağlar Yoruyor”

Haber Tarihi :   22.11.2023

Fakültemiz Yeni Medya ve İletişim Bölümü’nden Dr. Öğretim Üyesi Nihal Acar, sosyal ağ yorgunluğu yaşayan kişilerin yavaş yavaş sosyal ağlardan uzaklaştığını tespit etti.

Dr. Öğretim Üyesi Nihal Acar, Selçuk Üniversitesi’nde görev yapan Prof. Dr. Birol Gülnar danışmanlığında hazırladığı doktora tezinde Türkiye’de sosyal ağ yorgunluğunun yaşandığını belirledi. Çalışması hakkında bilgi veren Dr. Öğretim Üyesi Acar, Türkiye’de bir ilk olan çalışma sonucunda kişilerin yaşadıkları sosyal ağ yorgunluğunun kendilerinden kaynaklamadığını, kullanıcıların; platformlarda yer alan aşırı miktardaki bilgi, sürekli iletişim hali ya da sosyal ağların kendi teknik özelliklerine bağlı olarak yorgunluğa maruz kaldığını tespit ettiklerini bildirdi. 81 ili kapsayan çalışmanın aslında 2010 yılında Amerika Birleşik Devletleri’nde pazar araştırmacıların bulduğu bir durum tespiti olduğunu kaydeden Acar, “Şöyle ki bu çalışma sosyal ağların kullanım oranlarındaki düşüşe ve bu düşüşün kişiler üzerinde ortaya çıkardığı fiziksel ve ruhsal nedenlere dayanan bir araştırmadır. Kavramın yani sosyal ağ yorgunluğunun nasıl üretildiğine baktığımızda ise büyük pazar şirketleri kullanım oranlarında 2011 yılında 2010’a göre yüzde yirmilik bir düşüşten bahsediyor. Bu oran sosyal ağ için yüksek bir oran.” ifadelerine yer verdi.

Yeni Medya ve İletişim Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Nihal Acar sözlerinin devamında sosyal ağ yorgunluğunun artık Türkiye’de de mevcut olduğu bilgisini verirken sosyal ağ yorgunluğunun en yoğun Afyonkarahisar’da en az ise Erzincan’da yaşandığını söyleyerek açıklamasını sonlandırdı.

Yukarı