Öğretim Üyelerimiz NATO’ya Mentör ve Uzman Olarak Seçildi

Haber Tarihi :   20.05.2024

NATO'nun sivil ve askeri derin teknolojiler konusunda Kuzey Atlantik için Savunma İnovasyonu Hızlandırıcısı (DIANA) Programı'na yapılan detaylı incelemeler ve değerlendirmeler sonucunda Türkiye’den Üniversitemiz İletişim Fakültesi Yen Medya ve İletişim Bölüm Başkanı Doç. Dr. Sefer Darıcı ile Halkla İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Zekiye Tamer Gencer mentör ve uzman olarak seçildi.

Üye devletlerden belirli sayıda mentör ve uzmanın seçildiği programa İletişim Fakültemizden iki öğretim üyemiz seçildi. Doç. Dr. Sefer Darıcı ve Doç. Dr. Zekiye Tamer Gencer, program kapsamında seçilen NATO üye devletlerin start-up’larına çift kullanım (sivil ve askeri) amaçlı yeni teknolojiler bağlamında mentörlük yapacak ve uzmanlık hizmeti verecek.

NATO'nun teknolojik üstünlüğünün korunmasını ve çığır açan teknolojilerden etkin şekilde yararlanmasını amaçlayan DIANA Program’ı Türkiye’nin de üzerinde titizlikle durduğu "büyük veri", "yapay zeka", "otonomi", "kuantum", "biyoteknolojiler ve insan gelişimi", "hipersonik", "enerji ve itki", "yeni malzemeler ve gelişmiş üretim" ve "uzay" olmak üzere 9 teknoloji alanında tüm üye devletler kapsamında mentör ve uzmanlar belirliyor.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, programa ilişkin olarak "Ulusal eş güdümü Bakanlığımızca yürütülen NATO hızlandırma programı DIANA'nın Test Merkezleri Ağı'na Türkiye'den 8 yeni merkez daha katıldı. Böylece ülkemizin ağda yer alan test merkezi sayısı 10'a ulaştı." bilgisini vermişti. 2023 yılı içinde üç alanda açılan ilk pilot çağrılarda, aralarında 2 Türk firmasının da bulunduğu, sadece 44 firma programa kabul edilme başarısını göstermiştir.

Yukarı