Öğretim Elemanımız TRT Radyo Yayınına Konuk Oldu.

Haber Tarihi :   16.07.2021

İletişim Fakültesi öğretim elemanlarından Arş. Gör. Nihal ACAR, TRT Radyo 1 tarafından hazırlanan “Çevrimiçi” isimli programa konuk oldu. Arş. Gör. Acar, 15 Temmuz Darbe Girişimi ve Demokrasi Nöbetleri özelinde yapılan siyasi eylemlerde sosyal medya örgütlenmesi ile ilgili saha araştırmasını dinleyiciler ile paylaştı.

Arş. Gör. Acar, 15 Temmuz 2016 yılında meydana gelen darbe girişiminde Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın Facetime üzerinden başlattığı sosyal medya örgütlenmeleri hakkında bilgi verdi.

Arş. Gör. Acar, “İstanbul ve Ankara illerinde sosyal medya ağlarından örgütlenen ve direniş birliği oluşturan 586 katılımcı ile yürüttüğümüz saha araştırmamız sonucunda platformların darbe girişimi ve Demokrasi Nöbetleri boyunca kolaylık, hız, bilgi edinme, gerçek mekanlarda örgütlenme gibi motivasyonlarda kullanıldığını saptadık. Araştırma bulgularında, siyasi eylemler süresince sosyal medya ağlarının katılımcı oranı ile kullanım sürelerinin arttığını, var olan milli birlik/beraberlik ruhunu canlandırdığını, olayları aynı anda geniş kitlelere aktardığını, darbe karşıtı birliğinin sağlanmasında televizyon, radyo, gazete gibi geleneksel kitle iletişim araçlarına göre daha etkili olduğunu gördük.  Bu açıdan sosyal medya platformlarının artık sadece boş zamanları geçirme, sohbet etme ya da fotoğraf/video paylaşımından öte siyasi eylemlerde de bir örgütlenme aracı olarak kullanıldığı anlaşılmıştır. Sosyal medya kullanımı ülkemizde de artık farklı motivasyonlarda kullanılmaktadır” dedi.

 

 

Yukarı