Okumak Zihinsel Bir Özgürlüğün İlk Adımıdır

Haber Tarihi :   05.04.2022

58. Kütüphane Haftası etkinlikleri kapsamında Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı tarafından düzenlenen “Nitelik ve Nicelik Arasında Kalan Okur” konulu söyleşi gerçekleştirildi.

İletişim Fakültesi Konferans Salonundaki söyleşiye konuşmacı olarak İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü Araştırma Görevlisi Dr. Oğuz Selim Kobaza katılırken, söyleşiyi Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanı Bahaettin Keleş, öğretim üyeleri ve öğrenciler takip etti.

Sosyal medya mecralarının iletişim kurmayı kolaylaştırmasının yanı sıra bireyleri olumsuz şekilde etkilediğini ve bunun sonucu olarak bu tarz platformların araç değil amaç halini aldığını belirten Arş. Gör. Dr. Oğuz Selim Kobaza, “Sosyal medya, kişinin kendi içeriklerini üretip farklı insanların beğenisine sunduğumuz bir ortam haline geldi ve sonsuz bir narsisizme yol açtı.” ifadelerine yer verdi.

“Okumak Zihinsel Bir Özgürlüğün İlk Adımıdır”

Kobaza, sözlerinin devamında avcı toplayıcı bir dönemden gelen insanlığın bu ihtiyacının dönüştüğünü kaydederek insanoğlunun artık bizon ya da geyik avlamadığı bu dönemde sosyal medyanın bu işi üstlendiğini; bunun sonucu olarak da sosyal medyada görülen her şeyin birer av haline geldiğini, kovalayanların ise avcı konumuna geçtiğini belirtti. Bunun sonucu olarak kişisel gelişim kitaplarının insanlara hazır reçeteler sunduğunu savunan Gazetecilik Bölümü Araştırma Görevlisi Dr. Oğuz Selim Kobaza, isteklerin gerçekleşmesi için tılsım, ritüel, çapalama ve tuzlu su gibi yöntemleri öneren kişisel gelişim kitaplarının insanları duygusal ve maddi yönden istismar ettiğini dile getirdi. Kobaza, ayrıca psikologların bir meslek yasasının bulunmaması nedeniyle psikoloji gibi profesyonelliğin gerektirdiği bir alanda bazı isimlerin terapi ve danışmanlık adı altında faaliyetlerde bulunduklarını hatta bu alanda kitap yayımladıklarını kaydetti.

Kobaza, nasıl bilinçli okur olunabileceğini ise “Kitap araştırması yaparken yazarların uzmanlık alanlarının yanı sıra yayınevlerinin de detaylı bir şekilde incelenmesi oldukça önemli. İyi bir kitabın reklama ihtiyacı olmaz.” diye ifade etti.

Kobaza, kitap okuma alışkanlığı kazanma konusunda dinleyenlerine tavsiyelerinde bulunarak sözlerine son verdi.

Yukarı