Distopyadan İhtiyaç Yaratma

Haber Tarihi :   08.12.2022

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi (SCÜ) İletişim Fakültesi Gazeteci Kulübü ve Genç Kariyer Kulübü işbirliğiyle “Distopyadan İhtiyaç Yaratma” başlıklı konferans düzenlendi.

Konferansa İletişim Fakültesi Dekan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi İsmail Demirbağ ile öğretim elemanları ve öğrenciler katıldı.

“Distopyadan İhtiyaç Yaratma” başlıklı konferansta, reklamda giderek artan sayıda kullanılan distopik öğelerin varlığına dikkat çekildi. Bu kapsamda 2022 yılında yayımlanan ve distopyadan yararlandığı tespit edilen 4 reklam incelendi.

İlk olarak reklamların izlenmesiyle başlayan konferans devamında distopya kavramına yönelik tanım geliştirme çabasıyla devam etti, ardından bu kavramın bahse konu reklamlarda ne şekilde araçsallaştırıldığı tartışmaya açıldı.

Bu bağlamda Doç. Dr. Ömer Aydınlıoğlu tarafından artan kuraklık, bozulan ekolojik denge, çevre tahribatı, su kaynaklarının azlığı, hava kirliği, büyüyen karbon ayak izi, tükenebilir kaynakların tükenmeyle karşı karşıya olması gibi toplumsal konuların bahse konu reklamlarda kullanılan bir stratejiye dönüştüğü belirtildi.

COVID-19 pandemisinin yarattığı korku atmosferinden faydalandığı görülen inceleme konusu reklamların insani ihtiyaçları araçsallaştırdığına değinen Öğr. Gör. Dr. Fikriye Çelik ise “korku pompalayan bir senaryo yaratımına başvuran reklamların insanı zaaflarıyla yüzleşmek zorunda bıraktığını söylemek mümkündür” diyerek kıyamet senaryosu üzerinden çözüm vadedip marka farkındalığı yaratma pratiği sergileyen söz konusu reklamların korkudan beslenme yoluyla satın alma davranışını etkileme yoluna gittiğine değindi.

Temel paradigması kıt kaynaklardan sonsuz ihtiyaç yaratma olan kapitalizmin bir ürünü olarak reklam türünün toplumsal koşul ya da kriz bağlamında ihtiyaçları yeniden ürettiği konusunda bilinç geliştirmenin önemine dikkat çeken Çelik çözümleme kapsamına alınan reklamların distopyanın kıyamet çanı imalarını bu sürece dâhil edip zaaftan kazanç sağlama pratiğinin gerçekleştirildiğinden söz ederken; Aydınlıoğlu var olduğu iddia edilen soruna yönelik tek çözüm önerisinin markayla ilişkilendirildiğini vurguladı.

Konferans Dekan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi İsmail Demirbağ’ın Doç. Dr. Ömer Aydınlıoğlu ve Öğr. Gör. Dr. Fikriye Çelik’e teşekkür belgesi takdimi ile sona erdi.

Yukarı