Kadın Varsa, Hayat Var

Haber Tarihi :   07.03.2025

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanlığınca 8 Mart Dünya Kadınlar Günü münasebetiyle "Kadın Varsa, Hayat Var" konulu panel düzenlendi.

İletişim Fakültesi Konferans Salonunda düzenlenen panele İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Gülmez, akademik ve idari personel ile öğrenciler katıldı.

Moderatörlüğünü İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlkay Noyan Yalman’ın yaptığı panele konuşmacı olarak İletişim Fakültesi Yeni Medya ve İletişim Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Şebnem Özdemir ile esnaf kadın girişimciler; Tezmaksan İnsan Değerleri Sorumlusu Aslı Akkuş, Mehtap Gurme İşletmecisi Mehtap Çoban ve Eva Metal Tasarım İşletmecisi Zehra Özkaynakçı katıldı.

Panelde, kadınların iş hayatındaki rolü, kalkınmadaki önemi ve karşılaştıkları zorluklar ele alındı. Kadın girişimciler panelde söz alarak iş hayatındaki deneyimlerini paylaştı. Esnaflık yaparken karşılaştıkları zorlukları ve başarı hikâyelerini anlatan kadınlar, girişimci olmak isteyen genç kadınlara cesaret verici mesajlar verdi.

Panelde sunum yapan İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Şebnem Özdemir, kadınların iş dünyasındaki yerini istatistiklerle anlatarak dünyada okuma yazma bilmeyenlerin 3’te 2’sini kadınların oluşturduğunu söyledi.

Kadınların iş dünyasındaki yerini istatistiklerle anlatan Doç. Dr. Şebnem Özdemir, "Bugün hâlâ kadınların ekonomik hayata katılımı erkeklere oranla daha düşük seviyelerde. Dünya genelinde "Ne Eğitimde Ne İstihdamda Olan Gençler" (NEET) oranının kadınlarda yüzde 31, erkeklerde ise yüzde 14 oranındadır. Ayrıca, dünya çapında yaklaşık 781 milyon okuma yazma bilmeyen yetişkin bulunuyor ve bunların üçte ikisini kadınlar oluşturmaktadır. Akademide kadınların oranına baktığımızda, araştırma görevlisi seviyesinde kadınların oranı oldukça yüksekken, profesör seviyesine çıkıldığında bu oran ciddi şekilde düşüyor." şeklinde konuştu.

"Kızlar, masada size yer yoksa kendi yerinizi kendiniz açın"

Kadınların hak ettikleri yerde olabilmek için mücadele etmesi gerektiğini ifade eden Özdemir, "Kadınların iş dünyasında karşılaştığı zorluklardan biri de toplumsal algılar ve önyargılardır. İş hayatında başarılı olmak isteyen kadınlar için bazen masada bir yer bulunmaz. Ama işte tam da burada, hepimizin kulağına küpe olması gereken şu söz devreye giriyor ‘Kızlar, masada size yer yoksa kendi yerinizi kendiniz açın.’ Kadınlar, hak ettikleri yerde olabilmek için mücadele etmeli, birbirlerine destek olmalı ve kendi güçlerinin farkına varmalıdır." dedi.

Program İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Gülmez’in konuşmacılara teşekkür belgesi takdimi ile sona erdi.

Yukarı